Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Články autora

Tiscali.cz

Zpravodajství

Daňový portál je přetížený, sankce při pozdějším podání kvůli tomu nehrozí

Tiscali.cz 3. 5. 2024
Daňový portál Moje daně je v posledních hodinách zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to dnes večer upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do dnešní půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí. Dnešek je posledním dne pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok v elektronické podobě.
Zpravodajství

NATO znepokojují škodlivé aktivity Ruska v Česku a dalších státech

Tiscali.cz 3. 5. 2024
Severoatlantickou alianci znepokojuje nedávná škodlivá činnost na území členských států bloku, která je součástí ruských hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské počínání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Zpravodajství

Vinaři nebudou muset letos kvůli mrazům dodržovat některá technická opatření

Tiscali.cz 3. 5. 2024
Zástupci vinařů se na dnešním jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) domluvili na zrušení některých podmínek, které musí běžně plnit například při pěstování v ekologickém režimu. Kvůli mrazům totiž některým vinařům v Česku pomrzly i celé plochy vinic, a nejsou tak letos schopni dodržet určitá technická opatření. Ohledně zavedení spotřební daně z tichého vína žádný posun nenastal, řekl novinářům prezident Svazu vinařů Martin Chlad.
Zpravodajství

Bývalý koordinátor: Každá země, která vstupovala do eurozóny, měla z eura obavy

Tiscali.cz 3. 5. 2024
Každá země, která kdy vstupovala do eurozóny, měla z přijetí eura obavy. Posléze si ale společná měna získala podporu místních obyvatel, řekl na dnešním kulatém stole k euru v Poslanecké sněmovně bývalý národní koordinátor pro zavedení eura Oldřich Dědek. Tuto skutečnost ilustroval na příkladu pobaltských států, kde je podle něj spokojenost s eurem po počáteční skepsi v současné době jedna z nejvyšších v eurozóně. Přijetím eura by Česká republika podle prezidentky firmy Petrof a členky Národní ekonomické rady vlády Zuzany Ceralové Petrofové dala také najevo, že patří na Západ.
Zpravodajství

Pavel podepsal zákonné parametry dostupného nájemního bydlení

Tiscali.cz 2. 5. 2024
Zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení, obsahuje novela o Státním fondu podpory investic (SFPI), kterou podepsal prezident Petr Pavel. Oznámil to dnes odbor komunikace Hradu. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novela má také zjednodušit podpory z fondu a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat.
Zpravodajství

Stejnopohlavní páry budou moci uzavírat partnerství s většinou práv manželů

Tiscali.cz 2. 5. 2024
Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal. Oznámil to dnes odbor komunikace Hradu. Manželství stejnopohlavních dvojic je možné v 36 zemích, z nich 16 je v Evropské unii. Partnerství uznává 12 států. Aktivisté chtějí dál prosazovat manželství pro všechny, což loni podpořil i Pavel.
Zpravodajství

Lidé budou moci vystavovat elektronické plné moci, zákon podepsal prezident

Tiscali.cz 2. 5. 2024
Lidé budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové, ale také také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou podepsal prezident Petr Pavel. Informoval o tom dnes Hrad. Registr zastupování má lidem sloužit k elektronickému vystavování plných mocí a vytvoří pro ně i centralizovaný systém, do něhož budou mít přístup další úřady. Novinka se dotkne i jednatelů firem nebo zákonných zástupců.
Zpravodajství

Pražští silničáři letos investují do oprav asi 2 miliardy Kč, podobně jako loni

Tiscali.cz 30. 4. 2024
Pražští silničáři letos investují do oprav asi dvě miliardy korun, což je meziročně zhruba stejně. Opraví silnice, dokončí rekonstrukci Barrandovského mostu a začnou stavět část Libeňského mostu na břehu u Palmovky nebo podchod pod Strakonickou ulicí na Zbraslavi. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK) Josef Richter. Kromě velkých investic opravuje TSK i na dalších místech v metropoli a má starosti také běžnou údržbu.